Sfântul Grigorie Dascălul sărbătorit la Manastirea Caldarusani

Cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, astăzi, 22 iunie 2011, Mănăstirea Căldărușani își sărbătorește unul dintre ocrotitori. Sute de credincioși au fost prezenți la mănăstirea unde sfântul și-a petrecut cinci ani din viață, până la alegerea sa ca mitropolit al Ungrovlahiei.

Sărbătoarea a început aseară cu slujba Privegherii săvârșită de părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează „Ziarul Lumina”.

Dimineață, începând cu ora 8:00 au fost săvârșite slujba Acatistului Sfântului Grigorie Dascălul și Ceasurile Împărătești, după care Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Preasfinția Sa a subliniat că este foarte important să ne îndreptăm rugăciunile către Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul.

„Sfântul Grigorie Dascălul, învățatul, cărturarul, mitropolit al Țării Românești ne este tuturor sprijinitor, mijlocitor și rugător și de aceea în ziua sa de prăznuire este foarte important să ne gândim la dânsul și să ne adresăm lui în rugăciuni și să venim și să-l cinstim aici la Mănăstirea Căldărușani”.

„Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a început să fie din ce în ce mai popularizat în zonă. Vin tot mai mulți credincioși din împrejurimi și nu numai, care se roagă cu credință și cer ajutorul sfântului. Primim adesea semne și răspunsuri ale oamenilor care și-au îndeplinit dorințele venind cu credință să se roage și acum se întorc ca să aducă mulțumire”, a spus părintele Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani.

Arhim. Timotei Aioanei, Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor a menționat faptul că Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț.

„Sfântul Grigorie Dascălul vine de la Mănăstirea Neamț, mănăstirea de metanie unde s-a format în timpul vestitului stareț Paisie Velicicovski, canonizat de către Biserica noastră Sfântul Paisie de la Neamț, al cărui ucenic a fost. Sfântul Grigorie Dascălul a continuat această tradiție a rugăciunii neîncetate de la Mănăstirea Neamț aducându-o în Țara Românească, în Muntenia. Este unul din marii ucenici ai Sfântului Paisie Velicicovski care a continuat activitatea sa și chiar l-a întrecut pentru că marii dascăli așa pot fi verificați, dacă ucenicii lor ajung la aceeași măsură sau chiar deasupra lor”.

Sfântul Grigorie Dascălul s-a născut în București, în anul 1765. Numele său de mirean era Gheorghe Miculescu. După ce a studiat la renumite școli din București, a ajuns ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, fiind călugărit la Mănăstirea Neamț. Dornic de desăvârșire, la îndemnul Sfântului Paisie, tânărul monah Grigorie viețuiește o perioadă de timp la Sfântul Munte Athos. Revenind în țară, se așează la Mănăstirea Căldărușani, așezământ monahal reorganizat de Sfântul Cuvios Gheorghe, starețul mănăstirilor Cernica și Căldărușani.

În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost chemat la București de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Țării Românești. Ca arhipăstor, mitropolitul Grigorie Dascălul a desfășurat o neobosită activitate pastoral-misionară și social-culturală, numind ierarhi în scaunele episcopale de la Argeș, Râmnic și Buzău și întemeind școli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale. De asemenea, s-a îngrijit de restaurarea Catedralei mitropolitane din București, precum și de traducerea și tipărirea în limba română a Vieților Sfinților pe care le considera „atât de folositoare pentru formarea duhovnicească și luminarea sufletelor credincioșilor”.

Activitatea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul în scaunul de mitropolit al Țării Românești a fost întreruptă de către administrația rusă instaurată în Principatele Române, fiind exilat timp de peste patru ani la Chișinău, Buzău și Căldărușani. Pentru viața, activitatea și strădania sa duhovnicească, Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în istoria Bisericii și a poporului român drept cel mai de seamă întâistătător al scaunului mitropoliei Țării Românești din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de „Dascălul”.

La 22 iunie, 1834, mitropolitul Grigorie adoarme în Domnul și este înmormântat lângă zidul bisericii Mănăstirii Căldărușani, în partea de nord. După șapte ani, osemintele sale s-au strămutat în gropnița Mănăstirii Căldărușani, iar în prezent sunt așezate în pridvorul bisericii.
Pentru viața și activitatea sa, în octombrie 2005, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, Sfântul Grigorie a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu se află în biserica Mănăstirii Căldărușani.

Sursa: https://basilica.ro/sfantul-grigorie-dascalul-sarbatorit-la-manastirea-caldarusani/