Hram la Mănăstirea Căldărușani

În ziua pomenirii Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mănăstirea Căldărușani și-a sărbătorit unul din ocrotitori. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a creionat personalitatea Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul. De asemenea, ierarhul a evidențiat și importanța  activității didactice a sfântului, informează Radio Trinitas.

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost un mare dascăl al pocăinței, smereniei și rugăciunii. Sfântul Grigorie cunoștea foarte bine limbile greacă și latină pe care le-a învățat la Academia Sfântul Sava din București. De asemenea, Sfântul a fost un dascăl al neamului românesc, acesta îngrijindu-se de dezvoltarea învățământului. Sfântul s-a îngrijit ca în toate eparhiile țării românești să existe un seminar, a spus Preasfinția Sa.

În aceeași măsură, spune PS Varlaam Ploieșteanul, Sfântul Grigorie Dascălul s-a îngrijit de calitatea învățământului din școlile Țării Românești. Domnitorul Grigorie Ghica l-a desemnat efor pentru toate școlile din Țara Românească.

Mănăstirea Căldăruşani mai are următoarele hramuri: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfântul Evanghelist Ioan, Sfânta Varvara şi Duminica Tuturor Sfinţilor.

Sfântul Grigorie s‑a născut în anul 1765, în Bucureşti, şi a intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ, sub îndrumarea duhovnicească a Sfântului Paisie Velicikovski. În anul 1823, la 4 ianuarie, vrednicul nevoitor a fost hirotonit episcop, fiind aşezat în cinstea de Mitropolit al Ţării Româneşti, în locul Mitropolitului Dionisie Lupu.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la 20 octombrie 2005, a hotărât ca Mitropolitul Grigorie Dascălul să fie trecut în rândul sfinţilor, cu data de prăznuire la 22 iunie. Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, cu prilejul hramului acesteia.

Sursa: https://basilica.ro/hram-la-manastirea-caldarusani-ps-varlaam-ploiesteanul-sfantul-ierarh-grigorie-este-un-mare-dascal-al-pocaintei-smereniei-si-rugaciunii/